EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

12 mahtavaa jouluperinnettä eri puolilta maailmaa

12 mahtavaa jouluperinnettä eri puolilta maailmaa

Joulussa on paljon rakastettavaa, kuten paketit, perhe ja piparkakut – ja monet muut asiat, jotka eivät ala kirjaimella P. Juhla on erityisen hurmaava myös sen takia, että jouluperinteet näyttävät eri puolilla maailmaa varsin erilaisilta.

Poimimme joukosta muutamia, jotka ovat erityisen hauskoja ja hellyyttäviä. Valitse vapaasti suosikkisi ja nappaa ne osaksi omia juhlallisuuksiasi!

**1. Joulukana
**

Joulun tärkeimpiä asioita on ruoka, ja Japanissa siihen liittyy keskeisesti kolme kirjainta: KFC. Paikalliset nimittäin parveilevat jouluna amerikkalaiseen pikaruokaketju KFC:hen syömään “kurisumasu ni wa kentakkii”, eli “Kentuckya jouluna”.

Paistetun joulukanan perinne pohjautuu markkinointikampanjaan vuodelta 1974. KFC saa kuitenkin yhä vuoden parhaat myyntilukunsa juuri jouluaattona.

2. Onnennumerot

1800-luvun lopulta saakka Espanjan kansallinen lotto on arponut vuoden suurimman voittopotin, El Gordon  eli “Lihavan”, juuri joulun paikkeilla.

Voittonumerot julistetaan tavallisesti joulukuun 22. päivä, ja tästä on tullut valtava sosiaalinen tapahtuma. Ihmiset kokoontuvat kymmenien lottokuponkien kera toivoen hartaasti, että olisivat onnekkaiden voittajien joukossa.

Perinteeseen kuuluu, että voittonumerot laulaa 22 koululaisesta muodostuva kuoro. Tuona hetkenä koko Espanja pysähtyy jännittämään, osuisiko kaikkien aikojen joululahja omalle kohdalle.

**3. Jouluhalko
**

Jos et ole joulukuusten ylin ystävä, miten olisi jouluhalko?

Monessa osassa Espanjaa lahjat toimittaa Tió de Nadal eli jouluhalko – puunpala, joka on usein koristeltu pienillä kasvoilla ja jaloilla. Halko ei ainoastaan tuo lahjoja perheille, vaan sitä myös syötetään yöllä ja se saatetaan peitellä pienellä viltillä. Söpöä, eikö?

Suloisuus loppuu kuitenkin tähän: jouluaattona halkoparka nakataan takkaan, missä sitä piiskataan kepeillä, kunnes se… öh… kakkaa lahjoja ja karkkeja. Nyt on varmaankin sopiva hetki mainita, että Tió de Nadalilla on myös lempinimi: Caga Tió eli p*skahalko.

4. Luudat ja mopit

Norjassa joulu on aikaa, jolloin mopit ja luudat laitetaan visusti piiloon. Tämä ei johdu siitä, ettei kukaan tahtoisi siivota, vaan siitä, että norjalaiset ovat hieman taikauskoista väkeä.

Tarkoituksena on nimittäin estää pahoja henkiä pihistämästä siivousvälineitä. Uskomuksen mukaan henget palaavat jouluyönä ihmisten pariin, ja mikäli ne löytäisivät luudanvarsia, ne saattaisivat hyvinkin suunnata hupilennolle jouluiselle taivaalle.

**5. Jouluhämähäkit
**

Usko tai älä, joulunviettoon kuuluvat myös hämähäkit. Ukrainassa joulupuu koristellaan hämähäkinseiteillä – äläkä nyt kauhistu, sillä kyse on pelkistä seitin näköisistä koristeista. Niiden uskotaan tuovan hyvää onnea.

Perinne juontaa juurensa aikojen taakse köyhään naiseen, jolla ei ollut varaa kuusenkoristeisiin. Kun hän heräsi aamulla, hänen kuusensa oli kuitenkin peittynyt hämähäkinseitteihin, jotka näyttivät auringonvalossa säihkyvän kauniilta.

Lisäksi Puolassa, Saksassa ja joissakin muissa maissa uskotaan, että hämähäkin tai hämähäkinseitin löytyminen kuusesta tuo hyvää onnea.

**6. Joulupukin postilaatikko
**

Lyömme vaikka vetoa, että jokainen meistä on joskus kirjoittanut kirjeen Joulupukille. Mutta tiesitkö, että hänellä on ihan oikea osoite?

Jos meiltä suomalaisilta kysytään, Pukki majailee Korvatunturilla. Maailmalla tunnetaan kuitenkin paremmin Pukin postilaatikko, joka sijaitsee Kanadassa.

Joulupukille voi kirjoittaa yli 30 kielellä – myös pistekirjoituksella – ja jos kirje on perillä joulukuun 12. päivään mennessä, Pukki myös vastaa siihen. Lähetä vain postia osoitteeseen Santa Claus, North Pole, H0H 0H0, Canada. Tämä on täysin ilmaista eikä postimerkkiä tarvita, sillä Pukki on mahtava. Ja niin on muuten hänen postinumeronsakin.

**7. Jouluinen suolakurkku
**

Jos joulun suosikkikoristeesi ei ole suolakurkku, harkitse vielä. Kurkku nimittäin tarkoittaa, että luvassa on yksi lisälahja.

Monissa maissa joulupuuhun piilotetaan suolakurkun muotoinen koriste, jonka löytäjä saa ekstralahjan tai roppakaupalla hyvää onnea. On epäselvää, kuinka perinne sai alkunsa, mutta voimme varmasti elää asian kanssa – kunhan tarjolla vain on ylimääräinen lahja.

**8. Johtotähti
**

Joissakin osissa maailmaa, kuten Ukrainassa ja Puolassa, oikea hetki lahjojen avaamiselle on kirjoitettu tähtiin. Perheen nuorimman lapsen tehtävä on tarkkailla iltataivasta ja odottaa ensimmäisen tähden ilmestymistä: se on merkki, että lahjojen avaaminen voi alkaa.

(Jos taivas on pilvinen, joku ilmeisesti vain päättää, milloin hetki on koittanut.)

**9. Jouluvanukas
**

Vanukas – erilaisine makuineen ja koostumuksineen – on suosittu jouluherkku. Slovakiassa ja tietyissä osissa Ukrainaa se ei ainoastaan lämmitä mieltä, vaan myös ennustaa tulevaa.

Tapana on, että perheen vanhin mies ottaa lusikallisen lokša-vanukasta ja heittää sen kattoon. Mitä suurempi määrä vanukasta jää kiinni, sitä enemmän onnea on luvassa. Simppeliä.

**10. Aku Ankka
**

Samu Sirkan joulutervehdys on tärkeä perinne Ruotsissa. Tunnin mittainen tv-ohjelma kulkee länsinaapurissa nimellä Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul (“Aku Ankka ja hänen ystävänsä toivottavat hyvää joulua”), ja se näytetään aattopäivänä kello kolmelta. Kaikki juhlallisuudet suunnitellaan ohjelman ympärille niin, että perheet voivat katsoa sen yhdessä.

**11. Jouluhirviöt
**

Joulu on kaikessa juhlallisuudessaan ja ilonpidossaan myös aikaa, jolloin hirviöt muistuttavat lapsia olemaan kiltisti ja käyttäytymään siivosti ainakin yhden kuukauden vuodesta.

“Joulupoliisin” yllättävimpiin jäseniin kuuluu Jólakötturinn, islantilainen joulukissa. Kuulostaa söpöltä, mutta ei ole sitä. Jólakötturinn nimittäin syö lapsia – niitä, jotka eivät hoitaneet askareitaan eivätkä siksi saaneet jouluksi uusia vaatteita. Siinäpä melkoinen katti.

**12. Rullaluistelu
**

Joulun cooleimman liikennevälineen palkinto menee Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin: siellä joulumessuun ei matkata tylsästi kävellen, vaan väki hyppää rullaluistimille. Osa kaduista jopa suljetaan, jotta messuun pääsee rullailemaan turvallisesti.

Mitä jos viettäisit ensi joulun ulkomailla?Tutustu EF Kielimatkoihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin