EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 syytä rakastaa Dublinia

10 syytä rakastaa Dublinia

Dublinista ei tarvitse kuulla kuin nimi, ja mieleen nousee jo kuvia historiasta, vihreänä kumpuilevista kukkuloista, lumoavista kaduista ja Guinnessin täyttämistä laseista. Irlannin pääkaupunki kohoaa maan itärannikolla, ja se on todella suosittu reissukohde – eikä ihme. Tässä kymmenen syytä, miksi jokaisen kannattaisi matkustaa elämänsä aikana Dubliniin (ja rakastua kaupunkiin).

1. Historia

Tällä kaupungilla on kerrassaan mahtava historia! Dublin sai alkunsa keskiajalla, ja viikingit olivat alueen ensimmäisiä asukkaita. Kaupungin historiallisia katuja kulkiessa on helppo punoa tarinoita salaisuuksista, joita niiden kiviin kätkeytyy.

Jos tahdot kokea historian omin silmin, suuntaa Irlannin kansallismuseoon. Näytillä on muun muassa suomuumioita (joiden uskotaan olevan muinaisia uhrilahjoja), viikinkien luurankoja sekä upeita kelttiläiskoruja, jotka ovat peräisin pronssi- ja rautakaudelta.

2. Irlantilaiset ihmiset

Irlanti on leveiden hymyjen, nauravaisten silmien ja suurten tarinoiden valtakunta. Matkailijat saattavat pitää paikallisia ystävällisinä myös muualla maailmassa, mutta jos et ole vielä tavannut irlantilaisia omassa isänmaassaan, et tiedä, mitä ystävällisyys todella tarkoittaa.

Sama lyhyesti: irlantilaiset ovat ihastuttavaa väkeä.

3. Musiikki

Perinteinen irlantilaismusiikki iskee suoraan sydämeen, vaikket olisi kuvitellut, että niin voisi käydä. Sillä on todella pitkä historia, ja soittajien taidot ja kappaleiden sanat ovat vertaansa vailla.

Reissu Dubliniin ei ole täydellinen, ennen kuin olet viettänyt pitkän illan mukavasti käpertyneenä ja kuunnellut paikallisten soittoa pikkutunneille saakka. Saatat jopa hieman herkistyä, mutta se on vain osa kokemuksen mahtavuutta.

4. Kävelyyn sopivat etäisyydet

Unohda autoilu ja taksilla ajelu: Dublinissa et tarvitse muuta kuin jalkasi. Avaa netti ja tutkaile kaupungin maksuttomia, opastettuja kävelykierroksia, joiden aiheet vaihtelevat yleistiedosta kirjallisuuteen, historiaan ja pubiteemaan saakka. Mikäli karttojen ja vihkosten kanssa kuljeksiminen ei innosta, tarjolla on jopa podcast-kävelykierroksia.

Kävelyretkien lomassa on myös helppo huilia ja tankata, sillä kaupunki on tupaten täynnä kahviloita, ravintoloita ja pubeja – mikä johdattaakin meidät näppärästi seuraavan kohdan pariin.

5. Guinness-olut

Guinness tuntuu maistuvan Irlannissa paremmalta kuin missään muualla, ja tätä on selitetty monella tavalla. Vaikuttaa siltä, että syy on juoman suosiossa: pubien oluttynnyrit tyhjenevät nopeaa tahtia, eli olut on erittäin tuoretta ja se kaadetaan kiiltävän puhtaista hanoista (Guinnessin edustajat pitävät tästä huolta).

Lisäksi dublinilaiset tietävät tarkkaan, kuinka musta juoma kuuluu tarjoilla. Prosessissa täytyy huolehtia oluen lämpötilasta, oikean tyyppisestä lasista ja siitä, että juoman annetaan kuohua 120 sekuntia, jotta sen pinnalle muodostuu täydellinen vaahto.

6. Kasvavat ruokapiirit

Etkö olisi kuvitellut, että “Dublin” ja ”gourmet” voisivat esiintyä samassa lauseessa? Siinä tapauksessa on aika päivittää käsityksiä!

Dublinin ruokapiirit ovat selkeässä nousussa, sillä alueen ruokatuotteita (kuten ostereita, simpukoita, katkarapuja, maalaisjuustoja ja huipputuoreita lihoja) arvostetaan jatkuvasti enemmän. Sama koskee paikallisia perinneruokia – testaa esimerkiksi voilla sivelty soodaleipä, perunapannukakku, black pudding ja white pudding.

Puhuttiinpa sitten kynttilöin valaistuista tavernoista tai pröystäilevistä ravintoloista, Dublinilla on lusikkansa joka sopassa.

7. Irlantilainen voi

Miten se voikin maistua niin… voimaiselta. On melkein virhe kokeilla irlantilaista voita, koske sen jälkeen tavallinen voi tuntuu menettäneen kaiken makunsa. Voisikohan ylivertainen aromi johtua supervihreästä, ympäri vuoden rehottavasta nurmesta, joita Irlannin lehmät mutustavat?

Varmaa on, että yrität loppuikäsi bongata kauppojen maitohyllyiltä irlantilaisia brändejä. (Ihan vain varoituksena!)

8. Lunnit

Kyllä vain! Matkaa lautalla Howthin edustalla sijaitsevalle Ireland’s Eyen saarelle, ja pääset ihastelemaan näitä lystikkäitä lintuja.

Vaikka lunnit ovat aivan riittävä syy pieneen merimatkaan, kerrottakoon vielä, että saarella näkee niiden ohella myös harmaahylkeitä ja muita merilintuja, kuten kiisloja, ruokkeja ja merimetsoja.

9. Merenrannan ilot

Dublinissa meri ei ole koskaan kaukana. Jos tahdot vaihtaa kaupungin rannikkoon, voit vain hypätä DART-junaan ja päästää ajatukset vaeltelemaan.

Rantakaupunkeja yhdistää 53 kilometrin maisemareitti, ja kyydistä kannattaa jäädä ainakin Howthin kalastajakylässä ja rantakallioilla, Dún Laoghairen satamakaupungissa, Killiney Hillille päättyvällä patikkareitillä, Dalkeyn lomakaupungissa, Sandycoven satamassa sekä Baysiden hiekkarannoilla – missä on todella vaikea olla keräilemättä kauniita simpukankuoria.

10. Wicklow Wayn patikkareitti

Jos pidät patikoinnista, löysit juuri yhden lisäsyyn, miksi matkustaa Dubliniin. Vedä siis vaelluskengät jalkaan, sillä Dublinista alkaa Wicklow Wayn eräreitti, jolla on mittaa jopa 131 kilometriä. Reitin kulkee 5–7 päivässä, ja sen varrelta löytyy vuoripolkuja, maanteitä, vanhoja kärrypolkuja, kukkuloita, järviä, metsiä, raunioita ja luostarialueita. Päätepiste on Clonegallin kylässä.

Innostuitko? Jos suuntaat Wicklow Waylle, sonnustaudu vedenpitäviin varusteisiin – tässä osassa Irlantia ei koskaan tiedä, millaista säätä on luvassa!

Mitä jos lähtisit Dubliniin kielimatkalle?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin