EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Reppureissu vai kielikurssi ulkomailla – kuinka viettää välivuotta?

Reppureissu vai kielikurssi ulkomailla – kuinka viettää välivuotta?

Matkailu on ehkä yksi mahtavimmista asioista, mitä elämässä voi tehdä. Se avartaa mieltä uusille kulttuureille, vie toinen toistaan upeampiin kaupunkeihin ja maisemiin ja tutustuttaa kiinnostaviin ihmisiin – ja opettaa samalla jotakin tärkeää myös omasta itsestä. Reppureissaaminen ja kielten opiskelu ulkomailla ovat kumpikin suurenmoisia tapoja nähdä maailmaa, mutta kumpi niistä sopii paremmin juuri sinulle? Me autamme selvittämään asian. Voit pitää tätä artikkelia eräänlaisena plussien ja miinusten listana, jonka avulla sinun on helpompi ratkaista, kuinka tahdot viettää välivuotta joko ennen korkeakouluopintoihin ryhtymistä, niiden aikana tai niiden jälkeen.

Uusiin paikkoihin tutustuminen

Reppureissatessa kannat selässäsi kaiken, mitä tarvitset maailmalla seikkailemiseen, joten olet vapaa vaeltamaan ilman rajoitteita. Kun tavaroiden kokoon kasaaminen onnistuu tuossa tuokiossa, voit vaihtaa maisemaa aina, kun reissujalka alkaa vipattamaan. Reppureissaus onkin helpoin tapa toteuttaa seikkailu, jonka kuluessa on tarkoitus nähdä lukemattomia uusia kaupunkeja – ja maita – omien mielitekojen mukaan. Kun mikään ei sido sinua yhteen paikkaan, voit suunnata juuri sinne, minne sattuu huvittamaan. Jos tahdot toteuttaa useita matkahaaveita yhdellä kertaa, reppureissaaminen on varma valinta.

Jos taas lähdet opiskelemaan kieltä ulkomaille, olet kiinni tietyssä kaupungissa: sinun täytyy osallistua oppitunneille, ja isäntäperhe odottaa sinua yöksi kotiin. Kun kielitaitosi ja kaupunkituntemuksesi kehittyvät, sinusta alkaa kuitenkin pian tuntua, kuin olisit yksi paikallisista. Löydät oman suosikkikahvilan ja kavereita, joiden kanssa voit viettää aikaa, ja opit myös toimimaan paikallisten tapojen ja kulttuurin mukaan. Päiväretkillä ja viikonloppureissuilla pääset lisäksi tutustumaan lähialueen kaupunkeihin ja luontomaisemiin. Jos opiskelukaupunkisi sattuu sijaitsemaan Euroopassa, pääset usein jopa toisiin maihin vain muutamassa tunnissa.

Uusien ihmisten tapaaminen

Reppureissaajat ovat todella ystävällistä ja helposti lähestyttävää porukkaa, joka jakaa auliisti tarinoita ja vinkkejä menneistä ja tulevista matkakohteistaan. Koska kaikki kulkevat omiin suuntiinsa, tapaat reissusi aikana poikkeuksellisen paljon uusia ihmisiä – etenkin, jos päätät yöpyä jaetuissa hostellihuoneissa. Löydät lähestulkoon aina jonkun, joka lähtee mielellään seuraksi illalliselle, vaellusretkelle, bussimatkalle tai surffireissulle, jota olit suunnitellut.

Jos taas lähdet opiskelemaan ulkomaille, luokkatovereista tulee kuin toinen perheesi: vain harva asia sitoo ihmisiä yhteen yhtä tehokkasti kuin ulkomaille muuttaminen, vieraaseen kaupunkiin tutustuminen ja yhdessä selätetyt opiskeluhaasteet. Nämä ystävyyssuhteet eivät jää päivän mittaisiksi, kuten reppureissatessa usein tapahtuu, vaan voivat kestää jopa loppuiän. Ja nyt oli puhe vasta luokkakavereista; kun viivyt pitkään yhdessä kaupungissa, opit tuntemaan myös paikallisia, joiden avulla löydät kaupungin kätketyt helmet ja saat entistäkin laajemman kansainvälisen kaveripiirin. Jos siis tahdot rakentaa syvällisempiä ihmissuhteita, ulkomailla opiskelu on sinua varten.

Elämäntaitojen hankkiminen

Olitpa sitten reppureissaaja tai opiskelija, palaat varmasti maailmalta monia elämäntaitoja rikkaampana. Kummassakin tapauksessa sukellat nimittäin kutkuttavan jännittävään ympäristöön, jossa opettelet toimimaan vieraiden ihmisten kanssa ja uudenlaisessa kulttuurissa ja rakennat itsellesi uuden elämän ulkomaille. Vastuu on sinulla, ja itsenäistyt päätähuimaavalla tahdilla. Kun huolehdit itse omista aikatauluistasi, paikasta toiseen kulkemisesta ja sosiaalisesta elämästä, saat varmasti uudenlaista uskoa omiin kykyihisi. Jos valitset ulkomailla opiskelun, saavutat lisäksi sujuvan kielitaidon ja voit olla vuorovaikutuksessa aivan uuden ihmisryhmän kanssa heidän omalla kielellään. Tämä tekee todellisen vaikutuksen tuleviin työnantajiisi.

Mahdollisista uravaikutuksista huolimatta päätöksenteossa on kuitenkin tärkeintä selvittää, mitä itse toivot välivuodelta ja ulkomailla viettämältäsi ajalta. Tahdotko toteuttaa koko joukon reissuhaaveita, nähdä lukuisia kaupunkeja ja tavata paljon uusia ihmisiä? Vai tahdotko oppia uuden kielen, saada läheisiä ystäviä ja asua paikallisten seassa kaupungissa, jonka tunnet perin pohjin? Päädyitpä kumpaan vaihtoehtoon tahansa, pääset näkemään maailmaa – ja kuten alussa todettiin, se on aika lailla paras asia, mitä tässä elämässä voi tehdä.

Onko valintasi kielikurssi ulkomailla?Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Opi kieli maailmalla! Voit valita 12 kielestä ja yli 50 mahtavasta kaupungista.

Tutustu tarkemmin