EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miten oppia uusia sanoja nopeammin: 9 vinkkiä

Miten oppia uusia sanoja nopeammin: 9 vinkkiä

Vaikka olisit oikea kieliopin mestari, et pääse vieraan kielen käyttämisessä kovinkaan pitkälle, jos et tiedä sanoja, joihin kielen sääntöjä voi soveltaa. Sanaston opettelu on siis välttämätöntä, mutta myös asia, joka tekee kielten opiskelusta hauskaa ja palkitsevaa.

Sanavaraston kartuttamisessa on kuitenkin paljon samaa kuin dieetissä: se vaatii vaivannäköä, eikä siihen ole tiettyä kikkaa, salaisuutta tai parenttiratkaisua, joka toimisi kaikilla. Sen sijaan jokaisen täytyy selvittää, mikä toimii parhaiten juuri omalla kohdalla. Kärsivällisyys, realististen päämäärien asettaminen ja itsensä palkitseminen ovat kuitenkin toimivia perusperiaatteita, joita voi täydentää alla listatuilla vinkeillä. Jos siis mietit, miten voisit oppia uusia sanoja nopeammin ja tehokkaammin, kokeile seuraavia.

1. Laadi muistisääntöjä

Eräs suosittu tapa sanojen opetteluun ovat muistisäännöt. Ne ovat eräänlaisia oikopolkuja, jotka auttavat palauttamaan mieleen mutkikkaampia käsitteitä tai kokonaisuuksia.

Voit esimerkiksi luoda assosiaatioita eri sanojen välille. Jos sinun on vaikea muistaa, kuinka accommodation (majoitus) kirjoitetaan, voit esimerkiksi kuvitella, että majapaikassa asuu kaksi meksikolaista ja heidän kaksi chihuahuaansa – sanassa on siis kaksi C- ja M-kirjainta.

Toinen vaihtoehto keksiä alkukirjaimista muodostuvia lyhenteitä. Esimerkiksi store (kauppa) on paikka, josta voi ostaa spagettia, tomaatteja, omenoita, ruisleipää ja einesruokia.

Muistisääntöihin liittyy luonnollisesti se ongelma, että nekin täytyy opetella. Pienellä harjoituksella opit kuitenkin kehittämään luovia ja hyödyllisiä muistikikkoja, jotka palautuvat helposti mieleen. Ja mieti, kuinka kätevää: mitä kauemmin joudut pohtimaan sopivaa sääntöä, sitä paremmin se painuu muistiisi!

2. Rakenna oppimista tukeva ympäristö

Jos opiskelet kieltä ulkomailla, opit uusia sanoja nopealla temmolla, koska elät jatkuvasti kielen ympäröimänä ja kuulet ja luet sitä joka käänteessä. Sanavarastoa saa kuitenkin kartutettua verkkaisempaa tahtia myös ilman matkustamista.

Voit luoda inspiroivan, oppimista edistävän ympäristön missä tahansa. Hanki lehtiä ja kirjoja, jotka on kirjoitettu opiskelemallasi kielellä, katsele leffoja ja laita ruokaa, joka on tyypillistä kielen synnyinseuduilla (tai oikaise hieman ja nouda annos ravintolasta).

3. Sijoita sanat lauseisiin

Hyvä keino vauhdittaa sanojen omaksumista on käyttää niitä sopivassa tekstiyhteydessä. Sen sijaan, että listaisit sanoja vihkoosi satunnaisessa järjestyksessä, koeta siis sijoittaa ne kokonaisiin lauseisiin. Näin opit, kuinka sanoja hyödynnetään käytännössä. Mitä hauskempia lauseita keksit, sitä helpommin ne muistat!

Jos olet visuaalinen oppija, voit myös piirtää tai etsiä kuvia, jotka täydentävät lauseita ja näyttävät sanojen luontaisia käyttöyhteyksiä.

4. Hyödynnä viihdettä

Käyttöyhteyksistä puheen ollen: leffat, sarjat, laulut, kirjat ja podcastit ovat paitsi hyvä sanaston lähde, mutta myös mainio muistin apuväline, sillä niissä sanat yhdistyvät aina tiettyyn kohtaukseen, henkilöön tai tapahtumaan. Yritä siis lukea kirjoja alkuperäiskielellä, ja pidä korvat höröllä, kun katsot ulkomaisia leffoja tai sarjoja. Jos hoksaat sanan tai lauseen, jota et ymmärrä, kirjoita se ylös ja tarkista sen merkitys – ja opettele se.

5. Näe hieman enemmän vaivaa

Jos tahdot viedä oppimisen seuraavalle tasolle, rakenna sanojen ympärille miellekarttoja, joihin kirjaat synonyymejä ja vastakohtia sekä muita saman aihepiirin sanoja. Jotta prosessi olisi vieläkin tehokkaampi, älä tyydy siihen, että kääntäisit sanat suomeksi; koeta sen sijaan kuvailla ja määritellä niiden merkitystä kielellä, jota olet opiskelemassa.

6. Etsi itsellesi sopivat opiskelutavat

Jokainen oppii omalla tavallaan. Jos et vielä tiedä, mikä toimii omalla kohdallasi, kokeile mahdollisimman monia eri menetelmiä tai niiden yhdistelmiä. Esimerkiksi opettelukortit, sovellukset, pelit ja muistilaput ovat kaikki toimivia keinoja sanaston opetteluun.

Samaa voi sanoa myös opiskelun ajoittamisesta: jotkut tahtovat syventyä siihen ennalta määriteltynä ajankohtana, kun taas toisille sopii spontaanimpi opiskelu. Varmista kuitenkin lähestymistavasta huolimatta, että opiskelusi noudattaa jonkinlaista rytmiä. Kuten kaikki tiedämme, harjoitus tekee mestarin.

7. Tee oppimisesta monipuolista

On tärkeää, että teet opiskelusta mahdollisimman kokonaisvaltaista. Älä siis ainoastaan lue sanoja korteista tai listoilta – kuuntele niiden ääntämystä (vinkki: jos opiskelet englantia, kirjoita Googleen pronunciation for ja haluamasi sana), lausu sanoja itse ja kirjoita ne ylös omin käsin. Mitä useampia aisteja prosessissa on mukana, sitä parempi.

(Tässäpä hyvä syy syödä jäätelöä, kun opettelet eri makujen nimiä vieraalla kielellä!)

8. Panosta hyödylliseen sanastoon

Jos tahdot laajentaa sanavarastoasi, jotta voisit työskennellä ulkomaisessa markkinointifirmassa, sinun tuskin tarvitsee perehtyä Shakespearen näytelmiin tai keskiaika-aiheisiin termeihin. Mitä olennaisempia sanat ovat oman urasi, harratustesi ja arjen tilanteiden kannalta, sitä helpompi ne on omaksua – ja sitä useammin pääset käyttämään niitä.

Tästä voi tehdä pelin: palkitse itsesi joka kerta, kun onnistut käyttämään tiettyä sanaa oikeassa keskustelussa.

9. Kertaa, kertaa, kertaa

Älä keskity ainoastaan siihen, miten oppia uusia sanoja, vaan kertaa myös sanastoa, jonka uskot jo oppineesi. Vanhoja sanoja ei tarvitse palautella mieleen yhtä usein kuin uusia, mutta mitä useammin käytät niitä, sitä paremmin ne pysyvät sinulla muistissa.

Vie opiskelu uudelle tasolle ja lähde kielimatkalle!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin