EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

Miten saada monikielinen parisuhde toimimaan: 6 vinkkiä

Miten saada monikielinen parisuhde toimimaan: 6 vinkkiä

Olemme kaikki kuulleet “rakkauden kielestä” – mutta mitä tapahtuu, kun rakkautta puhutaan eri kielillä? Tai tarkemmin ottaen: mitä tapahtuu, kun parisuhteessa käytetään kieltä, joka ei ole kummankaan äidinkieli (eli useimmiten englantia)? No, suhde on varmasti tavallista mielenkiintoisempi, mutta usein myös haastavampi. Jututimme työntekijöitämme, joilla on monikielinen parisuhde, ja kysyimme, kuinka he saavat sen toimimaan. Vastauksissa korostuivat etenkin nämä kuusi vinkkiä.

1. Kommunikoi

Kyllä, olet kuullut tämän ennenkin – mikä todistaa, kuinka olennaisesta neuvosta on kysymys. Kommunikointi on tärkeää kaikissa ihmissuhteissa, mutta etenkin niissä, joissa ei käytetä omaa äidinkieltä.

Väärinkäsityksiä voi syntyä yllättävän nopeasti (katso kohta 2), eli on välttämätöntä, että niistä puhutaan avoimesti. Kielimuurin takia suhteen epäkohtia saatetaan myös jättää käsittelemättä, koska riiteleminen vieraalla kielellä tuntuu liian raskaalta. On tärkeää, että jaksat nähdä vaivaa ja puhua ongelmista avoimesti, jotta asiat eivät käy ajan myötä entistä mutkikkaammiksi.

2. Naura

Huolimatta siitä, oletteko vasta opettelemassa englantia vai hyvinkin sujuvalla tasolla, väärinkäsityksiä voi sattua. Lisäksi ne syntyvät usein aivan hetkessä.

Mietitäänpä vaikka espanjan sanaa embarazada ja englannin sanaa embarrassed: ne näyttävät ja kuulostavat lähes samalta, eli merkityskin on varmasti sama? Väärin meni – itse asiassa toinen tarkoittaa nolostunutta ja toinen raskaana olemista. Tämä sanapari on aiheuttanut vaikka kuinka monta sekaannusta!

Haasteista selviää hyväksymällä, ettei väärinymmärryksiltä voi välttyä, ja oppimalla nauramaan niille.

3. Ole aidosti utelias

Mitä paremmin ymmärrätte toistenne kulttuuria, sitä helpompi teidän on hyväksyä erilaiset väärinymmärrykset ja virhetulkinnat. Jos kumppanisi siis pyytää sinut hieman, tuota, epätavanomaisen jouluperinteen viettoon (googleta “Krampus“) tai katsomaan uutta bändiä, vastaa myöntävästi. Näin tutustut hänen kulttuuriinsa ja opit suhtautumaan siihen ymmärtäväisemmällä asenteella, mikä vähentää mahdollisia yhteentörmäyksiä.

4. Ole joustava ja ymmärtäväinen

Vaikka parisuhteessa puhutaan samaa kieltä, saatatte kommunikoida erilaisilla tyyleillä, mikä vaatii usein hieman totuttelua. Joihinkin kulttuureihin kuuluu epäsuora viestintätapa, jossa kierrellään ja kaarrellaan ja todelliset merkitykset täytyy tulkita “rivien välistä”. Toisissa taas kommunikointi on todella tehokasta ja rehellisyyttä pidetään ensiarvoisen tärkeänä.

Erot viestintätyyleissä voivat vaikuttaa parisuhteeseen, sillä suorasukainen kommentti saattaa kuulostaa kumppanisi mielestä tylyltä, vaikka kokisit itse, että olet vain rehellinen. Ratkaisu on pitää mieli avoimena ja ymmärtää, että toinen lähestyy vuorovaikutustilanteita erilaisella tavalla.

5. Muista kärsivällisyys

Hyväksy erilaiset kompastuskivet, joita polullenne saattaa silloin tällöin osua. Tuottivatpa haasteita sitten erilaiset keskustelutyylit tai se, ettei englanniksi riitely vielä oikein luonnistu, ole kärsivällinen – sekä itseäsi että kumppaniasi kohtaan. On vain luonnollista, että tarvitsette hieman aikaa, ennen kuin opitte kommunikoimaan vieraalla kielellä ja ymmärtämään toistenne lähtökohtia.

6. Arvosta hyviä puolia

Loppuen lopuksi monikielinen parisuhde on todella palkitseva. Et ainoastaan tutustu uuteen kulttuuriin, vaan alat myös ymmärtää omaasi entistä paremmin. Lisäksi kielitaitosi vahvistuu valtavasti, ja saatat jopa oppia täysin uuden kielen – todellinen win-win-tilanne, eikö totta?

Kehitä kielitaitoasi ja lähde kielikurssille – yksin tai yhdessä!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Kulttuuri