EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kohti tulevaisuutta: Miten valmistautua työnhakuun kotona ollessa

Kohti tulevaisuutta: Miten valmistautua työnhakuun kotona ollessa

Kotona oleminen tarjoaa tilaisuuden sukeltaa syvälle omiin uratoiveisiin ja pohtia, mitkä olisivat seuraavia askeleita niiden toteuttamisessa. Olitpa sitten etsimässä ensimmäistä työpaikkaasi tai hakemassa muutosta, koska olet ollut samassa tehtävässä jo vuosia, nyt on täydellinen hetki tehdä valmisteluja tulevaisuutta varten. Kokosimme muutamia hyödyllisiä neuvoja, jotka kertovat, miten voit valmistautua työnhakuun ja antaa läntölaukauksen tulevalle urallesi ilman, että edes poistut kotoa.

Selvitä, mitä haluat tehdä

Ennen kuin ryhdyt lähettämään hakemuksia, pohdi aivan ensiksi, millainen työ tekee sinut onnelliseksi. Kun vietät päivät kotona, sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus istua alas ja miettiä, millaisessa roolissa näet itsesi viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Sinun pitäisi päästä selville mieluisasta alasta sekä siitä, miltä tahtoisit tavallisen työpäiväsi näyttävän.

Tahdotko olla jatkuvasti menossa, pidätkö eniten toimistotyöstä vai toivotko, että saisit olla vuorovaikutuksessa eri maissa asuvien ihmisten kanssa? Kaikilta aloilta löytyy kirjo erilaisia tehtäviä, ja joukossa on varmasti pesti, joka täyttää unelmatyösi edellytykset. Jotta löydät jotakin sellaista, josta nautit aidosti, sinun täytyy tutkiskella omia mieltymyksiäsi ja selvittää, millaisessa työssä viihtyisit kaikista parhaiten.

Monet ovat huolissaan siitä, ettei heiltä löydy vielä erityistä intohimon kohdetta, mutta arvaapa mitä: sellaista ei tarvitse olla heti alussa. Palavaa intoa voi nimittäin kehittää ajan kanssa – tällä erää sinun tarvitsee vain tietää, mistä nautit tarpeeksi paljon, että olet valmis sukeltamaan oppimisprosessiin.

Rakenna verkkoläsnäoloa

Ajat, jolloin rekrytoijat katsoivat ainoastaan hakijan lähettämää CV:tä, ovat jääneet historiaan. Kun mietit, miten valmistautua työnhakuun, pidä siis mielessä, että verkkoläsnäolo on nykyisin yksi keskeisimmistä asioista potentiaalisille työnantajille esittäytymisessä. Voit tuoda osaamistasi ja persoonaasi esille lukuisilla eri tavoilla.

Alavalinnastasi riippuen voit esimerkiksi esitellä tiettyjä siirrettäviä taitoja – ala vaikkapa kirjoittamaan blogia, joka osoittaa, että hallitset luovan kirjoittamisen. Voit myös valjastaa sometilisi hyötykäyttöön ja näyttää niiden kautta aidosti kiinnostuksen kohteitasi ja persoonaasi. Sosiaalinen media on loistava työkalu myös työpaikkojen etsimiseen.

Eräs verkkoalusta, joka antaa rekrytoijille loistavan kokonaiskuvan sinusta hakijana, on Linkedin. Vaikka palvelusta on myös premium-versio, saat helposti luotua kattavan profiilin, josta selviävät taitosi, työtaustasi ja koulutuksesi, ilman minkäänlaista rahallista panostusta. Voit jopa kirjoittaa itsestäsi tiivistelmän, joka toimii samalla eräänlaisena hakemuskirjeenä! Voit optimoida Linkedin-profiilisi työnhakua varten tai aloittaa yksinkertaisesti siitä, että kartoitat tarjolla olevia mahdollisuuksia.

Toinen mainio tapa esittäytyä yrityksille on oma nettisivu. Se osoittaa paitsi tietoteknisiä taipumuksia, myös kykyä esittää tietoa luovalla tavalla. Työnantaja muistaa sinut huomattavasti todennäköisemmin, jos hän voi olla jollakin tavalla vuorovaikutuksessa hakemuksesi kanssa sen sijaan, että vain silmäilisi yhtä lukemattomista PDF-dokumenteista.

“Harmi vaan, etten osaa koodata”, taidat nyt miettiä. No, sinun ei itse asiassa tarvitse olla erityisen kyvykäs IT-velho, jotta saisit oman sivuston aikaiseksi! Nettisivun rakentamisen ei tarvitse olla vaativaa, sillä WordPressin ja Squarespacen kaltaiset työkalut tarjoavat valmiita mallipohjia ja monenlaisia ennalta luotuja elementtejä. Sinun on siis helppo tuoda omia valttejasi julki mielikuvituksellisilla tavoilla.

Pidä myös huolta, että vaikutat netissä ammattimaiselta. Tämä ei tarkoita, ettet saisi julkaista mitään hauskoista illanvietoista ystävien kanssa, mutta muista, että jonakin päivänä HR-ammattilainen saattaa arvioida potentiaaliasi työnhakijana Instagram- tai Twitter-profiilisi pohjalta. Mieti siis julkaisemista aina kahdesti sen sijaan, että postaisit kuvia ja kommentteja ilman minkäänlaista itsesensuuria.

Hanki uutta osaamista netissä

Jos vietät aikaa kotona, sinulla on enemmän mahdollisuuksia hankkia hyödyllistä osaamista verkossa. Jos tahdot valmistautua työnhakuun täydentämällä CV:täsi uusilla taidoilla, on varsin kätevää, ettet joudu jumittamaan ruuhkassa tai miettimään, miten ehdit opiskella, kun joudut jälleen odottelemaan myöhästyneitä junia.

Etsi työpaikkailmoituksia, joista olet aidosti kiinnostunut, ja tutki, toistuuko niissä samankaltaisia vaatimuksia. Ehkä voisit kehittää osaamistasi datan analysoinnissa tai laajentaa vihdoinkin ymmärrystäsi liiketoiminnasta kiinnostavilla e-kirjoilla, esityksillä tai jopa verkkokursseilla, jotta pääsisit todennäköisemmin työhaastatteluihin?

Jokaisessa CV:ssä täytyy ehdottomasti kertoa myös kielitaidosta. Siitä on etua, olipa kyse sitten markkinoinnista, oikeusalasta tai insinöörityöstä. Kysytyin kieli on luonnollisesti englanti, mutta esimerkiksi ranskasta ja venäjästä voi olla myös paljon hyötyä. Aloittelijakurssilla opit kielen perusteet, ja voit myöhemmin koetella taitojasi suuntaamalla kielikurssille.

Vahva pohja tekee ulkomailla opiskelusta huomattavasti helpompaa, sillä sen ansiosta sopeudut nopeammin uuteen ympäristöösi. Varmista siis, että saat kunnolla harjoitusta, kun vietät aikaa kotona. Valitsitpa sitten verkkokurssin tai opiskelusovelluksen, voit treenata sanastoa ja kielioppia niin, että kun on aika ryhtyä harjoittelemaan kieltä todellisissa tilanteissa, osaat jo keskeiset säännöt ulkoa.

Hio hakemuksesi täydelliseksi

Ei ole väliä, onko sinulla CV ja hakemuskirje valmiina vai ryhdytkö laatimaan sellaisia aivan alusta – molemmissa tapauksissa on varsin todennäköistä, että rakennetta voisi parantaa, jotakin unohtui tai hakemuksessa on muuta hiomista.

Yksi yleisimmistä harhakäsityksistä on se, että CV:hen täytyisi mahduttaa kaikki pienimmätkin saavutukset, kun siinä voi itse asiassa keskittyä valikoituihin, työn kannalta olennaisiin seikkoihin. Hakemuksen kirjoittamisessa on puolestaan olennaisen tärkeää antaa käytännön esimerkkejä. Analysoi siis omaa hakukirjettäsi ja etsi kohtia, joissa voisit ilmaista, miten hankit tiettyä osaamista ja millä tavoilla olet käyttänyt kykyjäsi aiemmin.

Kun kirjoitat tai parantelet ansioluetteloa ja hakemusta, varmista myös, että muokkaat niitä erilaisiin töihin sopiviksi. Ammattirekrytoijat huomaavat saman tien, oletko lähettänyt hakemuksesi massapostituksena sadalle yritykselle sen sijaan, että olisit selvittänyt juuri heidän missionsa. On aina parempi toimittaa räätälöity hakemus muutamalle yritykselle kuin pommittaa samalla standardiversiolla kymmeniä HR-yksiköitä. Liitä mukaan työnäytteitä, jos mahdollista, jotta rekrytoijat saavat käsityksen siitä, mitä todella osaat.

Jos ujutat hienovaraisesti mukaan työpaikkailmoituksessa mainittuja taitoja, osoitat kiinnittäväsi huomiota yksityiskohtiin ja teet samalla rekrytoijan työstä paljon helpompaa. He saavat toisinaan satoja hakemuksia, joten he saattavat usein etsiä joukosta sellaisia, joissa on käytetty eniten firman toivomia hakusanoja.

Muista myös se, että eri maissa hakemukselle saatetaan asettaa erilaisia vaatimuksia. Mitkä tiedot CV:ssä on tapana kertoa? Täytyykö mukaan liittää ammattivalokuvaajan ottama kuva? Listataanko työkokemus aikajärjestyksessä? Jos olet hakemassa töihin ulkomaille, tällaiset seikat kannattaa aina selvittää etukäteen.

Kun olet käynyt kaikki nämä vaiheet läpi ja saanut haastattelukutsun unelmiesi työhön, käytä myös reilusti aikaa siihen, että valmistelet vastauksia todennäköisiin haastattelukysymyksiin. Jos kyseessä on videohaastattelu, muista myös varmistaa ennalta, että tekniikka toimii tärkeällä hetkellä.

Kun lähdet taas maailmalle, mikset hankkisi arvokasta osaamista kielikurssilla?Tutustu
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin