EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
Menu

20 tapaa, joilla kielten opiskelu muuttaa maailmaa (ja omaa elämääsi)

20 tapaa, joilla kielten opiskelu muuttaa maailmaa (ja omaa elämääsi)

Saatat jo tietääkin erilaisia kielten opiskelun hyötyjä, mutta oletko hahmottanut, kuinka suuri merkitys kielten osaamisella tosiasiassa on? Oletko tullut ajatelleeksi, että kielten osaaminen on tärkeää koko maailman mittakaavassa, tai että se voi muuttaa elämääsi ratkaisevasti – etenkin, jos uppoudut kieliopintojen ohella myös uusiin kulttuureihin?

Listasimme 20 kiinnostavinta tapaa, joilla kielten opiskelu muuttaa maailmaa.

1. Mitä useampia kieliä ihmiset opiskelevat, sitä paremmin eri kielialueiden asukkaat pystyvät kommunikoimaan keskenään ja ymmärtämään toisiaan. Etkö ole varma, mistä kielestä aloittaisit omat opintosi? Panosta englannin osaamiseen – se on maailman yleiskieli, eli sillä pääsee kaikista pisimmälle.

2. Sujuvampi kommunikointi tarkoittaa, että myös virheitä sattuu vähemmän. Käännösvirheet voivat tulla liiketoiminnassa kalliiksi, ja niiden takia saatat myös löytää itsesi bussiasemalta, kun yritit itse asiassa kysellä reittiohjeita ruokakauppaan (eikä hukkaan mennyttä aikaa saa millään keinolla takaisin).

3. Kielen oppiminen tukee suuresti erilaisiin kulttuureihin uppoutumista ja yhteisöjen kehittymistä, ja se luo ymmärrystä siitä, mikä on tärkeää ja arvokasta muille kansoille. Ymmärrys ja välittäminen luovat puolestaan perustaa rauhanomaiselle yhteiselolle.

4. Kielitaito avaa ovia kaikenlaiselle liiketoiminnalle, koska sen ansiosta yritykset voivat tavoitella uusia asiakkaita eri puolilta maailmaa. Tämä pätee niin taideteollisuuteen (esimerkiksi elokuviin ja musiikkiin) kuin tekniikan alalla toimiviin firmoihinkin.

5. Jos päätät opiskella kieltä ulkomailla, elät sen ympäröimänä aamusta iltaan ja harjoittelet sitä jatkuvasti eri puolilta maailmaa saapuneiden ihmisten kanssa. Tämä voi olla ajoittain hieman haasteellista, mikä tarkoittaa, että omaksut itse kielen ohella myös muita taitoja, kuten viestintää, konfliktien selvittelyä ja ongelmanratkaisua. Vieraskielisessä ympäristössä tämä käy huomattavasti nopeammin ja luontevammin kuin tutuilla kotikulmilla.

6. Useampien kielten osaaminen näyttää hyvältä CV:ssä, ja syystä: työnantajat rakastavat osaavia työntekijöitä, jotka pystyvät viestimään tehokkaasti, koska he parantavat yrityksen tulosta. Britanniassa, missä koulutusjärjestelmä ei erityisemmin korosta kielten opiskelua, kielitaidon merkitys tulee esiin myös taloudessa: kielten opiskelun vähäisyys johtaa vuosittain jopa 48 miljardin dollarin tappioihin, koska firmat menettävät kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia puutteellisen kielitaidon takia.

7. Uusien taitojen (kuten kielten!) oppiminen tukee todetusti mielenterveyttä. Se haastaa aivot rakentamaan uusia synapsiyhteyksiä ja voi antaa myös paljon itsevarmuutta, kun huomaat, kuinka taitosi kehittyvät.

8. Kielten opiskelu on yksi parhaista tavoista saada uusia ystäviä eri puolilta maailmaa…

9. …ja se auttaa myös rakentamaan kansainvälisiä verkostoja, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin urallasi.

10. Kielten opiskelu on kohteliasta! Kun osaat sanoa matkustellessasi edes muutaman lauseen paikallisella kielellä, kohdemaan asukkaat arvostavat tätä suuresti ja vuorovaikutus on mukavampaa kaikille osapuolille. Mitä enemmän kieltä puhut, sitä paremmin pääset yhteyteen paikallisen väestön kanssa.

11. Kielitaito auttaa tutkijoita jakamaan edistysaskeleensa muun maailman ja toisten tutkijoiden kanssa, jolloin kaikki pääsevät hyötymään tieteen, terveydenhuollon ja teknologian uusimmista oivalluksista. Tämä pätee etenkin englanniksi kirjoitettuihin tieteellisiin artikkeleihin: niihin viitataan huomattavasti useammin kuin muunkielisiin teksteihin, eli niillä on myös suurempi vaikutus.

12. Useita kieliä puhuvat ihmiset ovat yleensä taitavia luovassa ongelmanratkaisussa, koska kielten opiskeleminen auttaa katsomaan maailmaa (ja ongelmia) uudenlaisesta näkökulmasta.

13. Tavoitteet saavutetaan tiimityöllä. Ja mikä saa kansainväliset tiimit toimimaan? Tehokas viestintä, jonka perusta on vahva kielitaito.

14. Kielten opiskelun ansiosta muisti paranee, ja tämän merkitys ulottuu myös terveyteen, sillä kielitaidon uskotaan viivästyttävän muun muassa Alzheimerin taudin ja dementian oireita. Nämä sairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja taloutta ympäri maailman. Jos ihmisiä kannustetaan opiskelemaan kieliä, tämä voi siis auttaa sairauksien kanssa pärjäämisessä ja tukea hoivajärjestelmien toimintaa.

15. Kielitaito tekee matkustelusta huomattavasti helpompaa, sillä sen ansiosta ymmärrät paikallisia opastekylttejä ja pystyt kysymään ihmisiltä apua pulmatilanteissa. Tämä on mahtavaa, koska matkustelu opettaa enemmän kuin mikään muu ja tekee sinusta paremman ihmisen.

16. Kieliä opiskelemalla pääset käsiksi huikean monipuoliseen kulttuurien ja historioiden kirjoon, josta maailmamme rakentuu. Kun katseesi ulottuu oman maan rajojen ulkopuolelle, myös luovuutesi lisääntyy, koska voit ammentaa inspiraatiota maailmalta.

17. Kun eri kulttuurien edustajat oppivat tuntemaan toisiaan ja tekevät töitä yhdessä, kouluihin ja työpaikoille syntyy monimuotoisempia yhteisöjä. Tämä lisää tuottavuutta ja luovuutta, etenkin liiketoiminnassa.

18. Kielten opiskelu ja muihin kulttuureihin tutustuminen tekee maailmasta hyväksyvämmän ja ennakkoluulottomamman. Tämä on erityisen tärkeää nuorille, jotka saattavat löytää omalta tuntuvan yhteisön jostakin aivan toisesta maailmankolkasta. Kun viestinnän raja-aidat murtuvat, maailmasta voi tulla entistä rauhaisampi, koska pystymme luomaan aidon yhteyden muita kieliä puhuviin ihmisiin.

19. Kun opettelet useampaa kieltä, aivosi kehittyvät sisäisten konfliktien ratkaisemisessa ja päätöksenteossa – etenkin, jos ryhdyt opiskelemaan jo nuorella iällä. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että kaksikieliset ihmiset pystyvät lisäksi tekemään useita asioita samanaikaisesti paremmin kuin muut.

20. Kahta tai useampaa kieltä puhuvat työntekijät tienaavat tyypillisesti muita paremmin. Eräässä amerikkalaistutkimuksessa arvioitiin, että työntekijän vuosipalkka voi olla noin 2 prosenttia korkeampi, jos hän osaa ainakin kahta kieltä. Kielitaito näkyy kuitenkin palkassa sitä enemmän, mitä kysytymmästä kielestä on kyse: esimerkiksi saksan osaaminen on Yhdysvalloissa suuri valtti teollisuuden ja kansainvälisen liiketoiminnan aloilla, joten saksan puhujat nostavat keskimäärin 3,8 prosenttia korkeampaa palkkaa kuin muut.

Opi kieltä ja kulttuuria EF Kielimatkalla!Tutustu tarkemmin

Jaa tämä artikkeli

Viimeisin artikkeli aiheesta: Kielet