EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Jos ajattelet, että verkostoituminen on kamalaa, mieti uudelleen

Jos ajattelet, että verkostoituminen on kamalaa, mieti uudelleen

Jos sana “verkostoituminen” saa sinussa aikaan kylmiä väreitä, et ole yksin. Olin ennen aivan samanlainen: ajattelin, että verkostoituminen on kamalaa ja väkinäistä. Kun päätin muuttaa asennettani ja ryhdyin harjoittelemaan ahkerasti, huomasin kuitenkin pian, että se kannattaa myös muista syistä kuin uran edistämisen ja henkilökohtaisen kehityksen kannalta. Verkostoituminen on itse asiassa aika hauskaa.

Lähesty sitä näin:

Mene tervehtimään

Ellei ystäväpiirisi satu olemaan poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen, et todennäköisesti kohtaa kovin usein esimerkiksi meribiologeja tai avaruusinsinöörejä, jotka jutustelevat työprojekteistaan ja kiinnostuksenkohteistaan. Kun osallistut tapahtumiin, joissa on mahdollisuus verkostoitua, etsi käsiisi ihmisiä, joita et muutoin tapaisi. Usein saatavilla on osanottajalista, josta voit valita kohteeksi tiettyjä henkilöitä tai yrityksiä.

Vielä helpompi keino on vain lähestyä jotakuta sattumanvaraisesti. Kun juttelet ihmisille, jotka ovat tavanomaisten verkostojesi ulkopuolella, sinulla on tilaisuus kuulla kiintoisista yrityksistä ja toimialoista, mielenkiintoisista projekteista ja innovatiivisista oivalluksista – asioista, joihin et välttämättä törmäisi pelkästään googlettamalla. Lisäksi saat kontakteja aloille, jotka olisivat voineet muutoin jäädä sinulle täysin vieraiksi. Jos haaveilet ulkomailla työskentelystä, kannattaa myös panostaa kansainvälisten kontaktien luomiseen.

Huolettaako sinua, ettet tiedä, mitä sanoisit? Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, pääset loistavaan alkuun ihan vain ystävällisellä, itsevarmalla tervehdyksellä ja esittäytymisellä.

Keskity kiinnostaviin asioihin

Koordinaattori, konsultti – monet työnimikkeet kuulostavat kovin hienoilta ja tärkeiltä. Jos kuitenkin esittelet itsesi vain tittelin mainitsemalla, ei keskustelun toinen osapuoli välttämättä ymmärrä lainkaan, mistä on kyse. Koeta sen sijaan avata työnkuvaasi niin, ettet tuo titteliä ollenkaan esiin. Mikä tekee työstäsi mielenkiintoista? Mitä olet saanut aikaan?

Sen sijaan, että sanoisit olevasi markkinointikoordinaattori, voit esimerkiksi kertoa, että kehität innovatiivisia keinoja, joilla saadaan ihmiset kiinnostumaan uusista tuotteista. Tällainen keskustelunavaus johtaa paljon todennäköisemmin jatkokysymyksiin, ja keskustelu lähtee luontevasti käyntiin

Rakenna suhteita

Verkostoitumisessa ei ole kyse vain siitä, että käydään lyhyitä keskusteluita useiden ihmisten kanssa. Tarkoituksena on rakentaa suhteita, ja niitä täytyy ylläpitää samaan tapaan kuin mitä tahansa muitakin ihmissuhteita. On siis ehdottoman tärkeää, että ryhdyt lisätoimiin ensikeskustelun jälkeen.

Kun olen itse vaihtanut käyntikortteja jonkun kanssa, kirjoitan nopsasti saamani kortin kääntöpuolelle jonkin huomion, jonka avulla muistan kyseisen ihmisen – esimerkiksi jonkin kiinnostavan tiedonmurun hänen työstään, tai sen, että hän rakastaa kissoja. Seuraavana päivänä käyn keräämäni kortit läpi ja lähetän henkilökohtaisen viestin jokaiselle, joka antoi minulle yhteystietonsa. Lyhyt, yksinkertainen viesti, kuten ”Oli mukava tavata eilen ja kuulla työstäsi yrityksessä X – pidetään yhteyttä!” voi olla ihmeen tehokas.

Vaikka sinusta tuntuisi, ettei joku ole sinulle olennainen kontakti juuri nyt, et voi koskaan tietää, minne elämä vie tai kenelle henkilö saattaa sinut tulevaisuudessa esitellä. Jos vastaavasti tapaat jonkun, jonka kanssa tahtoisit keskustella enemmänkin, kerro siitä. Olen huomannut, että useimmat ihmiset – myös korkeammissa viroissa työskentelevät – sopivat mielellään tapaamisen, jos osoitat aitoa mielenkiintoa heidän työhönsä. Älä siis turhaan arastele. Kuka tietää: voit kuulla hyödyllisiä näkemyksiä tai saada uusia kontakteja, joiden avulla pääset verkostoitumaan edelleen.

Opi parhailta

On monia tilanteita ja ympäristöjä, joissa voit kehittää itseäsi ammatillisesti. Erilaisissa pienseminaareissa, interaktiivisissa workshopeissa, luennoilla sekä ammattiyhdistyksen ja yliopistosta valmistuneiden opiskelijoiden tilaisuuksissa pääset kuulemaan merkittävien henkilöiden ajatuksia, tutustut alasi uusiin trendeihin ja kasvat ammattilaisena. Omassa työssäni liiketalouden sektorilla olen oppinut vaikka mitä eri alojen johtohenkilöiltä. Olen esimerkiksi kuunnellut Massachusettsin kuvernöörin arvioita siitä, kuinka Bostonista on tulossa jatkuvasti kansainvälisempi kaupunki, ja ottanut ylös entisen uutisankkurin vinkkejä itsevarmaan esiintymiseen.

Kiinnostaisiko sinua kuulla lisää suosikkipuhujasi ajatuksia tai luoda häneen ammatillinen yhteys? Lähesty häntä esityksen jälkeen ja vaihda yhteystietoja, tai ota avuksi sosiaalinen media (esimerkiksi Twitterissä on helppoa ja luontevaa kohdistaa viesti mielenkiintoiselle henkilölle). Muista myös verkostoitua muiden tilaisuuteen osallistuneiden kanssa. Koska olette tulleet samaan tapahtumaan, teillä on automaattisesti jotakin yhteistä, mistä keskustella.

Vaikka verkostoituminen on ehkä kamalaa nopeasti ajateltuna, todellisuudessa se voi avartaa maailmaa monella tavalla. Kun keräät hieman rohkeutta ja kokemusta, se ei tunnu enää yhtään niin tuskaisalta, vaan muuttuu entistä hyödyllisemmäksi ja – kyllä vain – myös hauskaksi.

Rakenna kansainvälisiä verkostoja ja kehitä kielitaitoasi EF Kielikurssilla!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa