EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Miksi opiskella venäjää

Miksi opiskella venäjää

Kun ajattelet Venäjää, mitä sinulla tulee mieleen? Kylmä keli, karvalakit ja mahdottoman monimutkainen kieli? Venäjällä voi tosiaan olla melko viileää ja karvalakeille on todellakin tarvetta, mutta paikallisen kielen oppii helpommin kuin kuvittelisi – ja sen osaamisesta on valtavasti hyötyä nykymaailmassa. Jos mietit, miksi venäjän opiskelu kannattaa, vastauksia on siis useampi kuin yksi.

1. Venäjällä on vähemmän englannin osaajia kuin muualla

Venäjällä englannin taito ei kanna kovinkaan pitkälle. (On aina parempi aloittaa huonoilla uutisilla, eikö totta?) Paikallisen kielen opiskelu on kuitenkin todella palkitsevaa. Vieraissa maissa on usein hankala päästä aidosti sisälle paikalliseen kulttuuriin, mutta kieltä opettelemalla tämä käy huomattavasti helpommin.

Venäjän tapauksessa paikallisen kielen opiskelu ei ole pelkästään kohtelias ele, vaan suoranainen välttämättömyys. Vain viisi prosenttia paikallisesta väestöstä osaa englantia, ja kansainvälisessä englannin taitotasokartoituksessa Venäjä on edelleen yksi heikon osaamistason maista. Vaikka tahtoisit pelkästään kierrellä itänaapurimme parhaissa turistikohteissa, sinun täytyy siis hallita kielen perusteet, jotta löydät perille mittavissa ja mutkikkaissa venäläiskaupungeissa – katukyltit on nimittäin kirjoitettu kyrillisin aakkosin.

2. Venäjän puhujilla ei ole pulaa matkakohteista tai juttukavereista

Onko sinulla krooninen matkakuume? Olet tullut oikeaan paikkaan.

Venäjä on maailman suurin valtio. Sen alueella on yhdeksän aikavyöhykettä, ja se kattaa kahdeksasosan maapallon pinta-alasta. Siellä sijaitsee myös maailman pisin rautatie, Siperian rata, jonka varrelta löytyy niin mahtavia kaupunkeja kuin henkeäsalpaavia luonnonihmeitäkin. Reitin varrella voi ihastella muun muassa Moskovaa ja Pietaria, Zapovednikin tuliperäistä maastoa, Baikal-järveä ja Uralin vuoristoa. Lisäksi Venäjän alavilla tasangoilla asustaa peräti 114 miljoonaa ihmistä, eli jokaiselle löytyy varmasti kaveri kielen harjoitteluun.

Jos saisit joskus koluttua läpi viimeisenkin Venäjän matkailukarttaan merkityn nähtävyyden (mikä ei ole aivan helppo urakka), sinua ilahduttaa varmasti tieto siitä, että venäjäntaitoa pääsee hyödyntämään myös muualla. Venäjä on maailman kahdeksanneksi puhutuin kieli, ja sitä osataan laajalti monissa entisen Neuvostoliiton maissa sekä muualla maailmassa. Venäjän puhujia on arvioiden mukaan yli 200 miljoonaa, ja heitä löytyy suuremmissa määrin jopa 16 eri maasta. Tässä on siis yllin kyllin syitä reissailuun – ja venäjän opetteluun.

3. Venäjä on mahdollisuuksia tulvillaan

Venäjä on maailman merkittävimpiä maita. Sen kieli on yksi YK:n virallisista kielistä, ja jos maailmantalous olisi shakkilauta, Venäjä olisi ehdottomasti pelin kuningatar. Sillä on hallussaan neljännes maailman tunnetuista maakaasuvarannoista, sen talous on valtava ja sillä on todella merkitykselliset suhteet muihin maailman suurvaltoihin. Venäjän vaikutusvalta on siis mittava, ja maan sisäisiä toimintatapoja ymmärtää kaikista helpoiten, kun osaa paikallista kieltä.

Moni opiskelee koulussa suosittuja Euroopan kieliä, kuten ranskaa, saksaa tai espanjaa. Mutta kuinka moni osaa venäjää? Emme väitä, että sinut pestataan automaattisesti YK:hon, jos osaat lausua ”Sputnikin” oikein. Venäjällä on kuitenkin valtava taloudellinen potentiaali, ja urasi saattaa lähteä nousukiitoon, mikäli hallitset kielen niin sujuvasti, että pystyt työskentelemään sitä käyttäen.

4. Opit ymmärtämään Venäjän monipuolista kulttuuria ja historiaa

Venäjän historia on noin 1 150 vuoden mittainen, joten maa on varsinainen aarrearkku jokaiselle kulttuurin ja menneiden aikojen ystävälle. Itänaapurin alueelta löytyy 29 Unescon maailmanperintökohdetta, joihin kuuluvat muun muassa maailman vanhin ja syvin järvi Baikal sekä lukuisat kulttuurikohteet. Niiden historia ulottuu paikoin jopa 500-luvulle asti.

Moskovan Punaisella torilla pääset kuulemaan Pyhän Vasilin katedraalista ja sen kiistanalaisesta arkkitehtuurista sekä Venäjän tsaarien alkuperäisestä asuinpaikasta Kremlistä ja sen symbolisesta merkityksestä – yhdellä ja samalla kävelykierroksella. Pietari tunnetaan puolestaan “Pohjolan Venetsiana”, mikä johtuu kaupungin laajasta kanaaliverkostosta sekä yli 400 sillasta, jotka ovat peräisin Pietari Suuren ajoilta 1700-luvulta. Kun osaat venäjää, maan historia ja kulttuuri avautuvat sinulle aivan uudella tavalla.

5. Voit uppoutua venäjänkieliseen kirjallisuuteen, musiikkiin ja teatteriin

Yksi venäjän taidon parhaista puolista on se, että pääset käsiksi Venäjän yltäkylläiseen kulttuuritarjontaan – kirjallisuus, teatteri ja musiikki ovat vasta alkua.

Ryhdy siis lukemaan venäläisiä klassikkoteoksia alkuperäisellä kielellä: Dostojevskin Rikos ja rangaistus saa uutta filosofista ja psykologista syvyyttä, ja pääset tutustumaan Tolstoin mullistavaan Sotaan ja rauhaan sellaisena, millaiseksi se alun perin kirjoitettiin.

Voit myös katsella venäläisten näytelmäkirjailijoiden ikonisia esityksiä: Kun osaat venäjää, ymmärrät paremmin Tšehovin ”Lokin” kätkettyjä merkityksiä ja Gogolin ”Naimapuuhien” teatraalista komediaa. Lisäksi sinulle aukenee venäjänkielisen musiikin monimuotoinen maailma, joka ulottuu 1700-luvun klassisesta musiikista nykypäivän pop- ja rock-hitteihin asti.

Siinäpä syytä kerrakseen – mistä aiot lähteä liikkeelle?

Ota venäjä haltuun Moskovassa opiskellen!Tutustu tarkemmin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin